Smaczne posiłki

Zdrowsza wersja chipsów w porównaniu do tych sklepowych. Chipsy z selera można przygotować zarówno smażąc je w głębokim oleju, jak również w wersji bardziej dietetycznej w piekarniku. Ich dużą zaletą jest to, że dość specyficzny smak selera, za którym niektórzy nie przepadają, nie jest w chipsach wyczuwalny. Chipsy mają przyjemny, słodkawy posmak. Pyszne same w sobie, nie wymagają dodatku soli, choć oczywiście można je oprószyć zwykłą solą lub ziołową.

Chipsy z selera można podawać np. z dipem z awokado. (Przepis na samym dole).

Muszę jeszcze dodać, że chipsy wcale nie wychodzą chrupiące, jakby można było się spodziewać. Są dość miękkie, chrupiące raczej tylko na brzegach.

Chipsy z selera smażone:

Składniki:

  • ½ selera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Seler obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić na jak najcieńsze plasterki. (Do tego celu użyłam maszyny kuchennej wyposażonej w tarczę do krojone na plasterki).
  2. Olej rozgrzać w garnku. (Oleju powinno być tyle, aby plasterki swobodnie w nim pływały). Smażyć plasterki selera małymi partiami na złoty kolor. Gotowe wykładać na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  3. Gotowe ewentualnie oprószyć solą.

 

Dip z awokado:

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu

Sposób przygotowania:

  1. Awokado umyć, obrać, oddzielić od pestki. Włożyć do miski.
  2. Kolejno dodać sok z cytryny i majonez. Zmiksować blenderem na gładką masę lub rozgnieść widelcem.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl